Op het internet wemelt het van de filmpjes over hoe je nou de befaamde hollandaise saus maakt. Deze ‘warme mayonaise’ is de klassieke saus voor bij asperges of bijvoorbeeld vis. Net zoals mayonaise is het een saus op basis van ei waarmee je een vetstof (boter of olie) bindt. Bij het loskloppen van het ei voeg je ook smaakstoffen toe, lekker hierbij is iets zuurs als tegenhanger voor het vet (/de vetstof of boter). In veel recepten wordt azijn of citroensap als zuur gebruikt.

Onze tip: gebruik eens Gastrique. Gastrique maak je simpelweg door wijn in te koken met een klein beetje azijn, fijngesnipperd ui of sjalot en laurier. (denk aan 125ml azijn op 700ml wijn) Op die manier krijg je nog meer aroma’s in je hollandaise saus. In plaats van citroen of gastrique of witte wijn azijn kun je ook eens andere azijnsoorten proberen. Probeer het bijvoorbeeld eens met appelciderazijn. 

Afmaken met zout en peper en smullen maar!

We hebben er ook een filmpje van gemaakt, zie hieronder.

Translate »